Deșeurile periculoase generate de oameni are efect negativ asupra mediului

Deșeurile periculoase generate de oameni, chiar și în cantități mici, se presupune adesea că au un efect neglijabil asupra mediului.

Aproape fiecare acțiune contribuie la un anumit tip de gunoi de mediu. Substanțele periculoase pot călători prin aer, sol și apă și sunt prezente:

-în aerul pe care îl respirăm;

-în solul în care cresc plantele;

-în apa pe care o bem;

-în alimentele pe care le consumăm.

Deșeurile periculoase au potențial de vătămare

Majoritatea oamenilor cred că expresiile „pericol” și „risc” au conotații similare și le folosesc frecvent în mod interschimbabil.

Cu toate acestea, expresiile sunt foarte diferite atunci când se referă la substanțele chimice utilizate în gospodării sau în întreprinderi.

  • Termenul „pericol” descrie calitățile intrinseci ale unei substanțe chimice care o fac să fie potențial dăunătoare pentru oameni sau pentru mediu.
  • „Riscul” este potențialul de vătămare în urma unei expuneri specifice la un agent chimic în anumite circumstanțe.

Trebuie să fim conștienți atât de pericolul inerent, cât și de nivelul de expunere, dacă vrem să înțelegem riscul. Odată ce suntem conștienți de riscul asociat cu orice, îl putem gestiona sau reduce.

Multe companii trebuie să găsească modalități de a gestiona deșeurile periculoase, deoarece nu sunt în măsură să minimizeze cantitatea pe care o produc.

Manipularea în siguranță a substanțelor chimice are mai puține efecte negative

Gestionare gunoi de mediu

Gestionare gunoi de mediu

Fiecare articol periculos prezintă un risc de posibilă rănire, care crește în funcție de cât de mult din material este expus anumitor factori. Ca exemplu: folosirea acidului fluorhidric.

  • Deși în mod normal este sigur să utilizați această substanță chimică în medicamente, dacă un lucrător care folosește acest acid l-ar fi vărsat accidental pe el, ar suferi probabil arsuri de gradul trei.
  • Dacă substanța chimică este manipulată cu mâinile goale, fără echipamentul individual de protecție (EIP) necesar, există un risc substanțial de expunere. Acest lucru duce la o circumstanță periculoasă.

Manipularea în siguranță a substanței chimice și asigurarea faptului că persoana care o manipulează poartă echipamentul individual de protecție adecvat reduce pericolul de arsuri.

  • Dacă o substanță chimică nu mai este necesară pentru fabricație, o altă strategie de reducere a riscului de expunere este găsirea celei mai bune modalități de eliminare a deșeurilor din mediu.

În acest fel, deșeurile periculoase pot să aibă cele mai puține efecte negative atât asupra oamenilor, cât și asupra mediului.

Căile de expunere la substanțe periculoase sunt numeroasele

Ingestia, contactul cutanat (cu pielea) și inhalarea sunt cele trei căi principale de expunere. Compușii periculoși pot fi ingerați în mai multe moduri tipice, inclusiv:

  • Apa. Oamenii pot fi expuși atunci când beau, fac baie, duș sau înoată în apele subterane sau de suprafață contaminate.
  • Praf, Sediment sau Sol. Dacă solul contaminat, nămolul sau praful sunt inhalate sau intră în contact direct cu pielea, poate rezulta expunerea.
  • Aer. Inhalarea vaporilor chimici periculoși sau a aerului care a fost poluat cu substanțe chimice periculoase sau praf poate expune pe cineva la aceste substanțe.
  • Alimente. Consumul anumitor alimente, care au fost contaminate fie prin apă, fie prin consumatori secundari care au fost infectați de consumatorii primari, ar putea expune o persoană.

Deșeurile periculoase au efecte negative asupra sănătății umane

Calea prin care deșeurile periculoase pătrund în organism determină dacă pot apărea efecte nefavorabile asupra sănătății.

Unele substanțe periculoase pătrund rapid în piele, în timp ce altele nu o fac deloc. Impactul asupra organismului este determinat și de toxicitatea unei substanțe chimice.

Mulți compuși periculoși sunt otrăvitori în doze extrem de mici, în timp ce alții necesită o cantitate semnificativă de expunere înainte să apară un răspuns.

Substanțele periculoase pot avea efecte diferite asupra diferitelor persoane, inclusiv fetuși, copii mici, adolescenți, adulți și vârstnici.

Trebuie luate în considerare efectele pe termen lung ale acestor deșeuri

Specialiștii OHSAS EXPERTS au descris modul în care persoanele pot fi expuse la deșeurile periculoase și modul în care contactul cu acestea le-ar putea dăuna sănătății.

  • Luați în considerare dacă ceva este dăunător înainte de a-l arunca la gunoi ori de câte ori sunteți gata să faceți acest lucru.
  • Amintiți-vă că, dacă aruncați acest articol la gunoi, deschideți calea pentru construirea unei gropi pentru deșeurile periculoase în curtea dumneavoastră.

Experții noștri vă pot explica modul în care substanțele chimice sunt manipulate în mediu, cine este responsabil și cu cine pot lua legătura oamenii pentru informații suplimentare.

Solicitați oferta de servicii pusă la dispoziția dumneavoastră pe site-ul: https://www.ohsas-experts.ro/contact-ohsas-experts/#co

Distribuie:

Comments are closed.