Evaluarea riscurilor la locul de munca

Ce este evaluarea riscurilor la locul de munca?

Evaluarea riscurilor este identificarea pericolelor care ar putea avea un impact negativ asupra unei organizații și a angajaților săi. Aceste evaluări ajută la identificarea riscurilor inerente în afaceri și oferă măsuri, procese și controale pentru a reduce impactul acestor riscuri asupra operațiunilor de afaceri.

În întreprinderile mari, procesul de evaluare a riscurilor este de obicei condus de către specialiști în evaluarea riscurilor.

Etape evaluarea riscurilor la locul de muncă

Modul în care este efectuată o evaluare a riscurilor variază foarte mult în funcție de riscurile unice pentru tipul de afacere, industria în care se află afacerea și regulile de conformitate aplicate acelei afaceri sau industrie. 

Află mai multe despre acest subiect AICI.

Cu toate acestea, există cinci pași generali pe care companiile îi pot urma indiferent de tipul lor de activitate sau de industria lor.

Pasul 1: Identificați pericolele. Primul pas într-o evaluare a riscurilor este identificarea oricăror pericole potențiale care, dacă ar apărea, ar influența negativ capacitatea organizației de a desfășura afaceri. Potențialele pericole care ar putea fi luate în considerare sau identificate în timpul evaluării riscurilor includ dezastrele naturale, întreruperile utilităților, atacurile cibernetice și căderea de curent.

Pasul 2: Stabiliți ce sau cine ar putea fi vătămat. După ce pericolele sunt identificate, următorul pas este de a determina ce ar fi influențate negativ dacă riscul s-ar realiza.

Acestea pot include infrastructura critică, sisteme IT, operațiuni de afaceri, reputația companiei și chiar siguranța angajaților.

Pasul 3: Evaluați riscurile și dezvoltați măsuri de control. O analiză a riscurilor poate ajuta la identificarea modului în care pericolele vor afecta afacerea și măsurile care pot fi puse în aplicare pentru a minimiza sau elimina efectul acestor pericole asupra activelor afacerii. Potențialele pericole includ daune materiale, întreruperi ale activității, pierderi financiare și sancțiuni legale.

Pasul 4: Înregistrați constatările. Constatările evaluării riscurilor ar trebui să fie înregistrate de companie și depuse ca documente oficiale, ușor accesibile. Înregistrările ar trebui să includă detalii despre pericolele potențiale, riscurile asociate acestora și planurile de prevenire a pericolelor.

Pasul 5: revizuiți și actualizați regulat evaluarea riscurilor. Potențialele pericole, riscuri și controalele care rezultă din acestea se pot schimba rapid într-un mediu de afaceri modern. Este important ca companiile să își actualizeze evaluările de risc în mod regulat pentru a se adapta la aceste schimbări.

Ai nevoie de evaluarea riscurilor la locul de muncă?

Apelează la specialiștii noștri!

Distribuie:

Comments are closed.