Proceduri obligatorii in SSM si AII
Peste 70.000 de controale, aproape 55.000 de sanctiuni si amenzi in valoare de 33 de milioane de lei! Asa se traduce anul 2013 in ce priveste respectarea legislatiei ce reglementeaza securitatea si sanatatea in munca!
Respectati intocmai procedurile obligatorii in SSM si PSI – conform legislatiei in vigoare
Un tanar de 19 ani a murit in timp ce lucra la demolarea unui hotel. N-a supravietuit unei grinde de sustinere din beton care s-a prabusit peste el.
Un muncitor al unei societati celebre si destul de controversate a fost lovit in cap de o piatra de polizor, folosind in timpul lucrului un echipament care era casat. Societatea respectiva urmeaza sa fie sanctionata contraventional.
Doi muncitori ce lucrau la ingroparea unor cabluri au ramas captivi sub sute de kilograme de pamant dupa ce un mal s-a surpat peste ei. Pentru ca reprezentantii firmei care administra aceste lucrari a refuzat montarea unor panouri de lemn care ar fi impiedicat un astfel de accident, cei doi muncitori ii acuza de neglijenta criminala.
In fiecare dintre aceste cazuri, Inspectoratele Teritoriale de Munca sunt in alerta si cerceteaza conditiile in care aceste accidente s-au petrecut. Fara doar si poate, nu se dau in laturi de la a gasi si pedepsi vinovatii. Cel mai grav este ca ele ajung si pe masa procurorilor, iar raspunderea este din acest moment de cu totul alta natura. Penala!
Stim ca suna ca un rezumat al stirilor de la ora 5, asa si este.
Din nefericire, aceasta este realitatea!
Din nefericire, aceasta este realitatea!
Amenzile usturatoare va pun in pericol echilibrul financiar!
Controalele se intetesc si devin din ce in ce mai riguroase.Accidentele la locul de munca nu sunt o surpriza pentru nimeni si trebuie tratate cu maximum de seriozitate. Nu de alta, dar consecintele pot fi, dupa cum se poate vedea, nefaste. Atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
Controalele se intetesc si devin din ce in ce mai riguroase.Accidentele la locul de munca nu sunt o surpriza pentru nimeni si trebuie tratate cu maximum de seriozitate. Nu de alta, dar consecintele pot fi, dupa cum se poate vedea, nefaste. Atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
O vorba din batrani spune ca paza buna trece primejdia rea. Asa si este. De aceea, va propunem o serie de proceduri OBLIGATORII care, odata respectate cu sfintenie, va pot feri de incurcaturi dintre cele mai grave.
Accidentele de munca, incluzand aici si incendiile, pot produce victime! Iar acest lucru este ireversibil!
Stiati, de exemplu, ca, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii, autoritatea care are rolul de a controla aplicarea legislatiei referitoare la SSM, in primele luni ale anului trecut 2597 de persoane au cazut victime accidentelor de munca, iar 128 dintre ele nu au supravietuit?
V-ati cutremurat, desi va ganditi ca nu vi se poate intampla asa ceva si ca astfel de nenorociri vor sta departe de dumneavoastra. Asa au crezut si angajatorii acestor 2597 de muncitori, iar acum se lupta fie sa-si reabiliteze cumva numele pe piata fortei de munca, fie in instanta, pentru o pedeapsa care sa-i sifoneze cat mai putin.
Cauzele care au determinat aparitia unor astfel de situatii sunt multiple si foarte variate:
din lipsa de timp si interes,angajatii nu sunt instruiti cu privire la riscurile pe care si le asuma in desfasurarea zilnica a activitatii,
angajatorul omite, cu buna stiinta sau pe fondul lipsei de informatie, sa ia toate masurile de protectie necesare,
discrepanta intre activitatile prevazute in fisa postului si cele pe care muncitorii le efectueaza in realitate, acestea din urma fiind periculoase si necesitand o instruire prealabila,
neutilizarea echipamentelor de protectie sau, in cel mai bun caz, folosirea incorecta a acestora,
neconformitatea echipamentelor de protectie cu specificul activitatii desfasurate de catre muncitori.
Aceste asocieri cauza-efect pot fi tinute sub control!
Dar numai cu instrumentele potrivite.
Dar numai cu instrumentele potrivite.
Comments are closed.