Programul de lucru sănătos

Organizarea pentru programul de lucru este unul dintre elementele cheie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

In contextul schimbării şi diversificării mediilor de activitate, atât companiile, cât si lucrătorii acestora se confrunta cu noi provocări privitoare la programul de lucru si flexibilitatea sa.

Lungimea, proporţionalitatea şi distribuţia orelor de lucru sunt factori cheie in ceea ce priveşte starea de sănătate a lucrătorilor. Totodata, organizarea programului de lucru in concordanţă cu nevoile individuale ale lucrătorului reprezinta un aspect important din metodologia sănătăţii şi securităţii în muncă.

Durata orelor de lucru

Dezbaterile curente se focalizează atât pe potenţialul flexibil, cât mai ales pe extinderea duratei programului de lucru. Totuşi, prelungirea orelor de program nu aduc niciun beneficiu nici din punct de vedere economic si nici din perspectiva sănătăţii si securităţii în muncă a individului. Încă de la începutul secolului trecut studiile au determinat că programul de lucru cel mai eficient este de 8ore/zi. Prelungirea acestui program conduce la:

  • o creştere semnificativă a riscului de accidentare;
  • reducerea performanţei;
  • accelerarea riscului apariţiei bolilor profesionale în rândul lucrătorilor.

Pe termen lung, programele de lucru prelungite conduc, de obicei, la epuizarea forţei de munca, fapt care deja a convins majoritatea angajatorilor sa-şi revizuiască planificarea. În prezent, aceştia pun accentul pe echilibrul dintre viaţa privată si cea profesională a angajatilor pentru a le menţine creativitatea şi performanţa.

Flexibilitatea timpilor de lucru

Suplimentar prelungirii orelor de muncă, angajatorii şarjeaza pe fexibilitatea timpilor de lucru pentru eficienţă şi competivitate. De cele mai multe ori aceştia adopta programe flexibile pentru a-şi adapta resursele umane in funcţie de volumul de munca. În acest context, timpii de lucru flexibili ofera opţiunea de a folosi forţă de muncă suplimentara, pe termen scurt, pentru a absorbi vîrfurile de volum ale comenzilor. Altfel spus, angajatorii isi realizează planificarea folosindu-se de orele suplimentare. Cu toate astea, orele suplimentare măresc atât costurile, cât si efortul necesar coordonarii muncii. De asemenea, acestea exercita o presiune suplimentară asupra lucrătorilor, reducându-le capacitatea de a-si planifica timpul liber.

Noi provocări în programul de lucru

Flexibilitatea programului de lucru este fundamentală pentru organiyarea timpilor de muncă. Dacă în trecut, obiectivele se concentrau pe organizarea colectivă a orelor de lucru în raport cu timpul liber al aceluiaş colectiv, în prezent organiyarea se orientează mai mult spre nevoile individului si spre cerinţele de variabilitate precum: part-time (fracţiunea de normă), locuri de munca multiple, muncă mobilă, teleworking/networking, muncă temporara şi/sau muncă marginala.

Pentru informaţii suplimentare privind articolul nostru solicitaţi Oferta de Servicii sau contactaţi-ne la 0766.652.599

Distribuie:

Comments are closed.