Evaluarea riscurilor
Procesul de evaluare riscuri SSM pentru accidentare si imbolnavire profesioanala reprezinta un instrument de identificare si masurare a pericolelor care pot genera accidente de munca sau imbolnaviri profesionale angajatilor. Prin utilizarea instrumentului de evaluare riscuri SSM, companiile pot anticipa si solutiona riscurile profesionale existente in cadrul propriei unitati.
Tipuri de evaluare riscuri SSM
Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala
Factorii de risc profesionali sunt generati de catre 4 componente definitorii in activitatea zilnica a angajatilor: mijloacele de productie, mediul de lucru, sarcina de lucru si actiunile executantului. Conform prevederilor legislative SSM, toate companiile detin obligativitatea de a intocmi, detine si actualiza o evaluare riscuri SSM pentru riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala pentru angajatii activi.
Evaluare riscurilor la incendiu
Fiecare companie are obligatia de a identifica si a evalua riscurile la incendiu, precum si corelarea masurilor de aparare impotriva incendiilor cu natura si nivelul riscurilor. Aceasta obligatie trebuie respectata atat in fazele de cercetare, proiectare si executie a constructiilor si amenajarilor de orice tip, echipamentelor, utilajelor si instalatiilor tehnologice, cat si pe intreaga lor durata de existenta. Evaluarea riscului de incendiu reprezinta procesul de comparare a riscului de incendiu identificat cu un nivel limita prestabilit, denumit risc de incendiu acceptat.
Evaluarea riscurilor biologice profesionale
Scopul principal al evaluarii riscurilor biologice profesionale este de a elimina sau diminua riscurile biologice prezente in cadrul activitatii profesionale. Conform prevederilor legislative, evaluarea riscurilor biologice profesionale este obligatorie doar pentru anumite industrii si este reglementata conform prevederilor HG 1092/2006.
Ce presupune evaluarea riscurilor?
- Identificarea riscurilor de accidentare si / sau de boala profesionala pentru angajatii din cadrul companiei;
- Evaluarea riscurilor profesionale la care sunt expusi angajatii prin mediul de munca;
- Intocmirea Planului de Prevenire si Protectie, pe baza riscurilor identificate si a masurilor propuse;
Industriile care necesita evaluarea riscurilor biologice profesionale sunt:
- Spitale
- Policlinici
- Cabinete Medicale
- Centre SPA
- Salon Masaj
- Farmacii
- Sali de sport
- Centre de batrani
- Case de copii