Plan HACCP – Analiza riscurilor in domeniul sigurantei alimentare

Ai nevoie de un plan HACCP si de analiza riscurilor in domeniul sigurantei alimenatre daca business-ul tau isi desfasoara activitatea in domeniul alimentatie publice.

De ce este nevoie sa respecti anumite norme si care este scopul lor?

In primul rand pentru ca nerespectarea lor poate avea urmari grave asupra consumatorilor.

Legea prevede reguli clare de siguranta in industria alimentara, ce nu pot fi incalcate de nici o companie, pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Echipa OHSAS-Experts ofera servicii de analiza a riscurilor in domeniul sigurantei alimentare si plan HACCP.

Ce este un plan HACCP?

Termenul de plan HACCP provine din engleza si este acronimul pentru  Hazard Analysis of Critical Control Points, adica Analiza riscurilor in punctele critice de control.

Acest plan HACCP presupune o serie de reguli de igiena de care orice agent economic implicat in industria alimentara trebuie sa tina cont cat si masuri de prevenire a riscurilor de contaminare sau infestare a produselor.

Astfel, se evita imbolnavirea consumatorilor si se mentin alimentele la standarde inalte de calitate si igiena.

De ce ai nevoie de un plan HACCP?plan HACCP

  • Niciun agent economic din industria alimentatiei publice nu poate functiona daca nu respecta normele impuse de lege in ceea ce priveste igiena
  • Daca nerespectarea normelor si a indicatiilor prevazute in planul HACCP conduce spre inbolnavirea populatiei, poti ajunge la dosar penal si amenda penala
  • Planul de asigurare a calitatii alimentare contine norme ce nu pot fi incalcate
  • Acest plan te va ajuta sa eviti infestarile chimice, fizice si microbiologice ale alimentelor

Avantajele unui plan HACCP

  • Garantezi calitatea produselor tale
  • Esti scutit de amenzi
  • Previ contaminarile
  • Oferi produse la cele mai inalte standarde
  • Primesti mai putine reclamatii din partea clientilor
  • Castigi increderea consumatorilor

Pasii urmariti in analiza riscurilor in domeniul sigurantei alimentare

  1. Realizarea analizei pericolelor (riscurilor) potențiale.
  2. Determinarea punctelor critice pentru controlul unor pericole identificare (PCC-uri).
  3. Stabilirea limitelor critice pe care starea unui aliment nu le poate depasi
  4. Stabilirea unui sistem de monitorizare a punctelor critice in care alimentele pot fi contaminate
  5. Stabilirea acțiunilor corective prin care sa se ia masuri in cazul unei contaminari
  6. Elaborarea procedurilor de verificare (Stabilirea de metode, proceduri, teste specifice prin care să se verifice dacă sistemul HACCP funcționează eficient)
  7. Elaborarea documentației și păstrarea înregistrărilor pentru cel putin 2 ani (stabilirea procedurilor de documentare și stocare a informațiilor)

Ce spune legea despre siguranta alimentara?

„Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa puna in aplicare sa implementeze si sa mentina o procedura sau proceduri permanente bazate pe principiile HACCP” (HG. 924/2005)

Cine poate intocmi un plan HACCP?

Specialistii in domeniul protectiei alimentare sunt cei care se vor ocupa de intocmirea documentatiei si de implementarea unui plan potrivit afacerii tale.

Echipa OHSAS-Experts poate prelua intreaga responsabilitate, astfel incat tu sa te ocupi de dezvoltarea business-ului.

Contacteaza-ne acum penrtru o oferta personalizata afacerii tale!