Amenzile usturatoare va pot arunca echilibrul financiar pe fereastra!

Amenzile usturatoare va pot arunca echilibrul financiar pe fereastra!

Securitatea si sanatatea in munca este un teren prapastios. Foarte multi angajatori tind sa neglijeze acest subiect, si nu neaparat din rea vointa. Mai degraba din cauza dezinformarii ori, la fel de rau, a lipsei totale de informatie.

Atentie! Din cele peste 70.000 de controale pe care Inspectia Muncii le-a efectuat in 2013 pentru a verifica modul in care sunt aplicate si respectate normele de securitate si sanatate in munca, aproape 55.000 s-au soldat cu sanctiuni, iar valoarea lor s-a ridicat la (si-acum tineti-va bine!) aproximativ 33 de milioane de lei. 
Aceasta inseamna ca institutiile statului nu stau degeaba, mai ales cand vine vorba de a gasi nod in papura. De aceea, cel mai intelept din partea dumneavoastra este sa nu le dati apa la moara!
Nu de alta, dar amenzile curg, iar cele mai multe dintre cauzele lor sunt, practic, niste maruntisuri pe care le puteti evita:
O contraventie comuna si extrem de costisitoare pentru orice angajator, dar usor de evitat, este nesolicitarea autorizatiei de functionare din punctul de vedere al SSM. Amenda? Intre 5.000 si 10.000 lei;
Foarte multi angajatori sar peste OBLIGATIA de instruire a angajatilor (fie ca este vorba despre momentul angajarii, fie ca este vorba de executarea unor lucrari speciale). Ei bine, o astfel de contraventie ii poate costa intre 4.000 si 8.000 de lei;
Are loc un accident de munca, iar acesta nu este comunicat asiguratorului si catre ITM? Amenda poate urca de la 2.000 la 4.000 de lei;
Modul de executie a lucrarilor cu foc deschis nu este reglementat de catre persoanele abilitate? Iata inca o amenda cu prag minim de 2.500 de lei si unul maxim de 5.000;
Angajatii fumatori isi vad de viciul lor pe unde apuca, deoarece angajatorii nu le-au pus la dispozitie locuri special amenajate, iar daca acestea exista, ele nu sunt delimitate, marcate si dotate corespunzator? Astfel se adauga in analele companiei o contraventie care bifeaza o amenda de la 1.000 la 2.5000 de lei.
Sume foarte mari, nu-i asa? Echipa noastra pune la dispozitie toate Procedurile obligatorii in SSM si apararea impotriva incendiilor pentru Societatea dumneavoastra. Iar banii cu care ati plati amenzile raman acum in buzunarul dumneavoastra!
Incidentele merg mana in mana de cele mai multe ori cu necunoasterea legislatiei!
De-ar fi o lege sub incidenta careia cad securitatea si sanatatea in munca, ar fi ceva. De-ar fi si doua, trei, n-ar fi o tragedie, dar, credeti-ne pe cuvant, avem de-a face cu un pomelnic de legi aplicabile, de ordine, ordonante si hotarari de guvern. Toate de importanta majora, caci fara de ele nu se poate:
 Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca cu al ei celebru articol 37 este deja de notorietate,
 HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 319/2006,
 HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile,
 OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca,
 HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor,
 Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor,
 HG nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu etc.
Nu va iluzionati! Acestea sunt doar cateva exemple. Legislatia este cu mult mai stufoasa, cu atat mai mult cu cat pe toate cele de mai sus le putem insoti cu sintagma ”cu modificarile si completarile ulterioare”, ceea ce le face cu atat mai greu de urmarit.
Ca incheiere, haideti sa facem o recapitulare a avantajelor contractarii echipei OHSAS EXPERTS pentru intocmirea documentatiei obligatorii in SSM si apararea impotriva incendiilor:
scad considerabil riscurile la care sunt supusi angajatii si se imbunatateste securitatea acestora,
scad costurile nonsecuritatii si creste profitul firmei,
din perspectiva conducerii, este eliminata dezorganizarea si creste prevenirea,
se contureaza mult mai bine imaginea unei intreprinderi responsabile din punct de vedere social,
scad drastic timpii morti, absenteismul, perioadele de intrerupere a activitatii si creste productivitatea angajatilor, ceea ce duce la o crestere a profitului,
sunt inlaturate, preferabil 100%, pierderile materiale care se produc in urma accidentelor de munca, a bolilor profesionale si a incendiilor,
imbunatateste devotamentul salariatilor fata de intreprindere,
forta de munca devine din ce in ce mai competenta si ramane sanatoasa, lucru care ii permite sa ramana in campul muncii mai mult timp.

Amenzile usturatoare va pot arunca echilibrul financiar pe fereastra!

Distribuie:

Comments are closed.