Evaluarea riscurilor în construcții, un aspect crucial al gestionării securității și sănătății în muncă

Evaluarea riscurilor în construcții este un proces sistematic și detaliat, menit să identifice, evalueze și gestioneze potențialele pericole și riscuri asociate activităților de construcție.

Această practică nu numai că este esențială pentru îndeplinirea normelor de siguranță, ci și pentru prevenirea accidentelor și protejarea sănătății lucrătorilor.

Evaluarea riscurilor în construcții, coloana vertebrală a securității și sănătății în muncă

Diversitatea pericolelor face ca această practică să devină esențială pentru prevenirea accidentelor și protejarea lucrătorilor.

Exemplu: de la înălțimi și manipularea materialelor până la expunerea la substanțe nocive.

Obligația angajatorului sau a liderului de proiect de a efectua evaluarea riscurilor în construcții derivă din responsabilitatea lor legală.

Specialiștii OHSAS menționează că procesul, începând cu identificarea pericolelor și încheind cu implementarea măsurilor adecvate, asigură:

-conformitatea cu standardele de securitate;

-creșterea eficienței operaționale și a calității condițiilor de muncă.

Externalizarea către firme specializate în SSM (Sănătate și Securitate în Muncă) adaugă expertiză și vitalitate procesului, contribuind la promovarea unui mediu de lucru sigur și sustenabil.

Cine este obligat să efectueze evaluarea riscurilor?

Identificarea pericolelor

Identificarea pericolelor

În majoritatea țărilor, reglementările legale impun responsabilitatea efectuării evaluării riscurilor asupra angajatorului sau a celui care conduce activitățile de construcție.

Responsabilitatea pentru evaluarea riscurilor în construcții include constructorii, dezvoltatorii, antreprenorii și orice altă parte implicată în proiectul de construcție.

De asemenea, în unele cazuri, specialiștii în securitate și sănătate în muncă pot fi implicați în acest proces.

Aceștia pot contribui cu expertiza lor pentru a identifica și aborda riscurile potențiale.

  • Procesul de evaluare a riscurilor începe cu identificarea potențialelor pericole din șantierul de construcții. Acestea pot include aspecte precum:

-înălțimea lucrărilor;

-manipularea materialelor;

-utilizarea echipamentelor și utilajelor;

-expunerea la substanțe periculoase;

-condiții meteorologice adverse;

-riscurile asociate cu lucrul în echipă;

-coordonarea activităților.

Implementarea măsurilor adecvate după evaluarea riscurilor în construcții

  • Conform experților OHSAS, după identificarea riscurilor, se evaluează probabilitatea și severitatea fiecărui risc în parte.
  • Urmează stabilirea procedurilor stricte de securitate, furnizarea echipamentelor de protecție personală și instruirea periodică a lucrătorilor.

◦ Procedurile stricte de securitate reglementează activitățile zilnice, iar furnizarea de echipamente de protecție personală este crucială în minimizarea expunerii la riscuri.

◦ Instruirea periodică a lucrătorilor consolidează conștientizarea și competențele în materie de securitate. Implementarea planului de prim-ajutor și evacuare asigură reacții rapide în situații critice.

◦ Verificarea regulată a echipamentelor și utilajelor completează această abordare proactivă, contribuind la menținerea unui mediu de lucru sigur și la prevenirea incidentelor în șantierul de construcții.

  • Un element esențial în evaluarea riscurilor în construcții este și dezvoltarea unui plan de prim-ajutor și evacuare în situații de urgență.

Măsurile recomandate în urma analizei de risc sunt diverse și depind de natura specifică a riscurilor identificate. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei protecții eficiente împotriva riscurilor.

Acest demers complex este fundamental pentru gestionarea eficientă a riscurilor din construcții, contribuind la:

-un mediu de lucru sigur;

-îmbunătățirea continuă a condițiilor pentru toți cei implicați în proiect.

Externalizarea serviciilor către firme specializate în SSM

Externalizarea serviciilor către firme specializate în securitate și sănătate în muncă (SSM) poate oferi mai multe avantaje companiilor din domeniul construcțiilor.

  • Echipa de inspectori a OHSAS aduce în mod obișnuit experiență specializată în identificarea și gestionarea riscurilor specifice din șantierele de construcții.

Ei pot oferi consultanță și asistență în dezvoltarea și implementarea planurilor de securitate și sănătate în muncă, asigurând conformitatea cu normele legale și standardele industriale.

  • Un alt beneficiu al externalizării către firme cu profil SSM este faptul că acestea pot efectua evaluarea riscurilor în construcții periodic.

De asemenea, aceste companii pot oferi training specializat pentru lucrători și management, îmbunătățind conștientizarea și implicarea în aspectele legate de securitate și sănătate în muncă.

Concluziile inspectorilor referitor la analiza riscurilor pe șantierele de construcții

Concluziile inspectorilor OHSAS referitor la evaluarea riscurilor în construcții este că:

  • Analiza riscurilor pe șantierul de construcții este un proces esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos.
  • Aceasta implică identificarea și evaluarea riscurilor, implementarea măsurilor adecvate și menținerea unei atenții continue asupra securității.
  • Externalizarea serviciilor către firme specializate în SSM poate fi o strategie eficientă pentru companii. Acestea aduc expertiza necesară și contribuie la îmbunătățirea globală a condițiilor de muncă.

Alegeți OHSAS pentru analiza riscurilor în compania dumneavoastră!

Distribuie:

Comments are closed.