Incendiile electrice industriale, ce sunt și cum pornesc

Incendiile electrice industriale sunt al cincilea cel mai frecvent motiv pentru incendiile din clădirile comerciale. Chiar și după ani de funcționare ireproșabilă, cablurile, mașinile și aparatele se pot defecta și pot declanșa un incendiu.

Faptul că incendiile electrice industriale rareori oferă proprietarului sau ocupantului vreo notificare prealabilă că se apropie un incendiu este una dintre principalele probleme ale acestora.

Locații adesea afectate de incendiile electrice industriale

Oriunde există un serviciu electric, se pot produce incendiile electrice industriale. Câteva dintre locurile mai tipice într-un context industrial includ:

  • Panouri electrice
  • Camerele transformatoarelor
  • Tăvi de cablu / Bolți de cablu
  • Motoare și șoferi

Numeroase probleme pot duce la incendii electrice. Cu toate acestea, cauzele fundamentale pentru incendiile electrice industriale au unele aspecte comune. Acestea constau în:

  • Circuite sau sisteme supraîncărcate

O sarcină maximă definită este destinată la proiectarea cablajelor, a panourilor electrice și a circuitelor. Clădirile comerciale și instalațiile industriale modernizează frecvent echipamentele electrice fără a ține cont de sarcina electrică crescută.

Majoritatea panourilor electrice sunt dotate cu protecție încorporată la suprasarcină. Supraîncărcarea ar putea declanșa un incendiu, totuși, dacă această protecție eșuează.

incendiile electrice

  • Echipamente învechite sau prost întreținute

Eșecul întreținerii echipamentelor electrice este probabil principalul factor în incendiile electrice industriale. Un incendiu poate începe din cauza firelor uzate, îndoite sau deteriorate în alt mod.

Similar cu aceasta, praful excesiv la conexiuni poate duce la arc electric sau scurtcircuite. Alți factori care contribuie major la incendiile electrice sunt echipamentele electrice învechite sau prost întreținute.

  • Un arc electric

Arcurile electrice sunt evenimente extrem de dăunătoare și periculoase care pot provoca incendiile electrice industriale. Ele se dezvoltă de obicei dintr-un spațiu de aer între conductori din cauze diferite:

-vibrații pe termen lung;

-acumulare severă de praf pe suprafețele conductorilor;

-întreținere inadecvată.

Arcul electric are potențialul de a răni grav sau chiar de a ucide lucrătorii. Valul de temperatură și presiune ridicată poate dăuna grav echipamentului și poate aprinde incendiile ulterioare.

Alarme pentru incendiile electrice industriale

În unele cazuri, cablurile și echipamentele vor trimite alerte când ceva nu este în regulă. Acestea ar trebui întotdeauna să fie tratate imediat de un electrician autorizat și NU ar trebui să fie niciodată ignorate.

Există mai multe indicii că echipamentele electrice pot avea probleme:

-căldură excesivă în jurul unui motor sau alt dispozitiv electric sau la tabloul electric;

-mirosuri ciudate în jurul echipamentelor electrice;

-declanșări recurente ale întreruptorului sau exploziile siguranțelor;

-întreruperile de curent inexplicabile;

-echipamente sau motoare care funcționează lent.

Dacă vedeți oricare dintre semnele de avertizare menționate mai sus sau alte indicii că există o problemă electrică, opriți sau, dacă puteți, izolați dispozitivul, apoi contactați un electrician autorizat.

Incendii în dulapuri electrice

În funcție de dimensiunea carcasei electrice, dulapurile electrice pot fi protejate printr-un întreg sistem de inundare care acoperă întreaga încăpere sau un sistem de aplicare directă pus pe anumite echipamente.

Deși sunt disponibile și sisteme manuale, aceste sisteme se activează adesea automat în caz de incendiu.

Beneficiul inconfundabil și enorm al sistemelor fixe de stingere pentru incendiile electrice industriale este că detectează instantaneu și automat incendiile și eliberează agenți de stingere pentru a le stinge rapid în stadiile incipiente.

Incendii într-o cameră de transformatoare

Transformatoarele oferă o incidență dură la incendiu, deoarece conțin ulei mineral, care poate fi dificil de stins.

Construcția camerei transformatoarelor trebuie să respecte cerințele specifice, cum ar fi pereții și tavanele care sunt rezistente la foc pentru cel puțin două ore.

Un sistem de aplicare directă montat pe transformatoarele individuale sau un sistem cuprinzător de inundare sunt opțiuni excelente pentru un sistem de stingere a incendiilor, la fel ca în cazul incendiilor dulapurilor electrice.

Un sistem fix cu acțiune rapidă este esențial pentru a limita focul la început înainte ca acesta să se răspândească la transformatoarele, cablurile și/sau instrumentele din apropiere, deoarece uleiul mineral poate fi foarte dificil de stins.

Tipuri suplimentare de incendii electrice industriale

Tăvile de cablu și bolțile pentru cabluri, pe lângă dulapurile electrice și camerele de transformare, prezintă un pericol specific închis.

Acestea și alte setări electrice industriale fac imposibilă stingerea rapidă sau în siguranță a incendiilor folosind tehnici standard, cum ar fi sistemele de sprinklere cu apă.

Un sistem fix instalat care este în permanență de serviciu în caz de incendiu este cel mai eficient și mai sigur răspuns la incendiile electrice industriale.

Sistemele fixe de stingere a incendiilor sunt special concepute pentru a stinge incendiile electrice industriale folosind mai degrabă echipamente decât oameni.

Pentru soluții industriale pentru protecția împotriva incendiilor a bunurilor și vieții, contactați specialiștii noștri în măsuri de siguranță PSI!

Distribuie:

Comments are closed.