Romania nu a activat Mecanismul UE de protectie civila

Romania nu a activat Mecanismul UE de protectie civila, insa Guvernul a trimis Comisiei Europene o solicitare joi pentru transferul a aproximativ 80 de pacienti care nu pot fi tratati in Romania in alte state membre conform Mediafax.

„Nu am primit nicio notificare de la autoritatile din Romania ca ar fi fost activat vreun mecanism, raspunsul este clar „NU”. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul roman sau de la autoritatile romane ca Mecanismul UE de protectie civila ar fi fost activat”, a declarat duminica, Jakub Adamowicz, purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru politica regionala.

 

Comisia Europeana a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucuresti pentru ajutor, care include cautarea la nivel european a unor optiuni in ce priveste transferul a aproximativ 80 de persoane ranite in alte tari membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, care nu pot fi tratate in Romania, a precizat Adamowicz.

Dupa primirea cererii de la Bucuresti, CE a cerut membrilor Comisiei pentru sanatate si securitate sa ia in considerare cererea Romaniei si sa transmita aceasta cerere autoritatilor competente din tarile respective.

„Examinam in momentul de fata cu colegii din comisiile specifice (Sanatate si securitate, Ajutor umanitar si managementul crizelor) pentru a identifica optiuni pentru rambursarea oricarui tratament administrat in alta tara membra”, a mai precizat purtarorul de cuvant.

Sorin Cimpeanu a declarat sambata ca Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre intrucat tragedia din clubul Colectiv nu s-ar inscrie in definitia formala a dezastrelor si pentru ca pasii de urmat erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu el neactivat.

Intrebat de jurnalisti de ce abia joi, in a sasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, Romania a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacientii aflati in stare grava in spitalele din Bucuresti, premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat ca Romania nu a cerut declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

„In primul rand, Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre (protectie civila). Nu a facut acest lucru din doua motive, o data, pentru ca nu se inscrie in definitia formala a dezastrelor aceasta tragedie care s-a intamplat in Romania si, in al doilea rand, as vrea sa precizez faptul ca pasii de urmat in realitate, si realitatea ne intereseaza, erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor si, asa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare in aceasta situatie”, a declarat Cimpeanu, adaugand ca Guvernul si-a asumat „toate cele care au fost prezentate”.

Sambata dimineata, 16 raniti in incendiul din clubul Colectiv au fost preluati cu doua aeronave Spartan ale Ministerului Apararii, fiind transferati in strainatate. Opt dintre pacienti au fost transferati pentru tratament in trei spitale din Olanda, iar ceilalti opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienti transportati in Olanda au decedat, unul in ambulanta spre spital si un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Alte doua victime au fost transferate in Austria si trei in Israel.

Duminica, alte doua aeronave ale MApN urmau sa transporte doi pacienti in Marea Britanie si Ungaria, insa zborurile au fost anulate. In schimb, ministrul Apararii Mircea Dusa a precizat ca duminica va veni la Bucuresti o aeronava NATO care va ajuta la transferul pacientilor in strainatate.

Mecanismul UE de protectie civila poate fi activat de orice tara din lume daca dezastul cu care se confrunta depaseste posibilitatile nationale de raspuns. In momentul in care este ceruta asistenta de o tara, Mecanismul UE de protectie civila poate mobiliza mai multe tipuri de ajutor, cum ar fi adaposturi, provizii medecale, inclusiv echipe de experti, echipament si expertiza.

In cazul activarii mecanismului, asistenta este oferita de statele participante la programul european, iar CE co-finanteaza transportul in tara care a facut cererea.

Mecanismul UE de protectie civila a fost lansat in 2001 si a fost activat in cazul cutremurului din Haiti, in 2010, in cazul cutremurului din Japonia, urmat de tsunami si avaria la centrala nucleara, din 2011, in cazul inundatiilor din Serbia si Bosnia Hertegovina, in 2014, in cazul conflictului din Ucraina, in 2014.

Distribuie:

Comments are closed.