Semnalizare de securitate si sanatate in munca

Ce reprezinta semnalizare de securitate si sanatate in munca?

In toate spatiile in care se desfasoara activitatea trebuie sa existe indicatoare care sa informeze in legatura cu eventualele pericole sau sa ofere anumite indicatii de urmat pentru angajati.

Amintiti-le angajatilor sa ia masuri de precautie care sa previna accidentarile la locul de munca.

Multe dintre accidentari pot fi prevenite cu ajutorul indicatoarelor de semnalizare de securitate si sanatate in munca.  

Cand trebuie utilizata semnalizare de securitate si sanatate in munca?

Semnalizarile de securitate si sanatate in munca trebuie utilizate ori de cate ori un pericol sau un pericol nu poate fi evitat in mod adecvat sau redus in alt mod.

Inainte de a instala semne de siguranta, angajatorul ar trebui sa examineze daca pericolul poate fi evitat sau redus. Cum? Prin masuri de precautie colectiva (masuri de protectie care protejeaza pe toata lumea) sau modalitati mai sigure de a face munca.

Ce tipuri de semnalizare de securitate si sanatate in munca exista?

Un semn de siguranta trebuie sa ofere informatii despre siguranta sau sanatate si poate fi un indicator, culoare, semnal acustic, comunicare verbala sau semnal manual.

Ce este un panou?

Un panou este un semn care ofera informatii sau instructiuni folosind o combinatie de forma, culoare si simboluri, dar exclude informatiile in scris.

Poate fi inclus vreun text pe un semn de siguranta?

Indicatoarele de siguranta puse in functiune nu ar trebui sa contina text. Textul poate fi inclus pe un panou suplimentar, cu conditia sa nu afecteze negativ eficacitatea panoului de siguranta.

De ce panourile de siguranta nu trebuie sa contina text?

Semnalizarile de securitate si sanatate a muncii nu trebuie sa contina text.

Acest lucru se datoreaza faptului ca simbolurile sau pictogramele de pe un panou sunt destinate a fi intelese, independent de abilitatea lingvistica a lucratorului care il vizioneaza.

Cum vor intelege lucratorii semnificatia semnelor de siguranta?

Angajatorii trebuie sa furnizeze informatii angajatilor cu privire la semnificatia si cerintele oricaror semne utilizate la locul de munca, in special in cazul in care este utilizat textul pe panouri suplimentare.

Ce este un panou suplimentar?

Un panou suplimentar (adesea cu text) este folosit pentru a da claritate unui panou.

Un panou si un panou suplimentar pot fi amplasate pe un singur „transportator”.

Un suport poate fi o singura foaie de metal, placaj, plastic laminat sau alt material, dupa cum ar putea fi adecvat pentru o locatie.

Ce culori si forme ar trebui utilizate pentru semnalizare de securitate si sanatate in munca?

 • Rosu pentru interdictie
 • Galben pentru prudenta
 • Verde pentru actiune pozitiva
 • Albastru pentru actiuni obligatorii
 • Discuri pentru interdictii si instructiuni
 • Triunghiuri pentru avertismente
 •  Patrate si dreptunghiuri pentru semne de urgenta si informatii

Care sunt semnalizarile de securitate si sanatate a muncii necesare?

 1. Semne de iesire si evacuare– iesirile de urgenta si caile de evacuare trebuie sa fie clar marcate.
 2. Semne de incendiu– Echipamentele de incendiu, cum ar fi stingatoarele, alarmele de incendiu si dulapurile cu furtun de incendiu, trebuie identificate cu un semn. Acest lucru le face usor de accesat atunci cand există o situatie de urgenta.
 3. Semne de pericol cu ​​blit de arc electric – semnele sa indice regiuni de inalta tensiune si locuri de incarcare a bateriei. Acest lucru asigura un spatiu de lucru sigur in jurul echipamentelor electrice vii.
 4. Semne de prim ajutor –Ar trebui sa existe semne care sa indice locul in care se gasesc echipamentele de prim ajutor. Acestea trebuie sa fie disponibile in caz de accidentare. Aceste semne ar indica statii de prim ajutor, spalare a ochilor, dusuri de siguranta si defibrilatoare externe automate.
 5. Semne inflamabile / combustibile –trebuie sa indice faptul ca recipientele cu lichide, vapori sau materiale combustibile sau inflamabile trebuie marcate vizibil. Aceasta include semnele Pericol – Fumator, Semnul Pericol – Fara flacara deschisa si semnele inflamabile.
 6. Semne de protecție personala – recomandat companiilor este sa le reaminteasca angajatilor si vizitatorilor sa poarte echipament corespunzator in zonele de pericol. Exista semne de memento pentru protectia ochilor, auzului, piciorului si capului.
 7. Semne de zona periculoasa –orice spatii periculoase ar trebui sa aiba semnele corespunzatoare postate. Aceste semne indica pericole potentiale, practici nesigure sau procedura corecta într-o zona periculoasa. Semnele fierbinti indica caldura extrema, semnele de pericol biologic indica faptul ca o zona sau un element este contaminat. Semnele de radiatii marcheaza sectoarele de radiatii si cum sa ramana in siguranta in interiorul lor.
 8. Semne de alunecare, cadere – dati indicatii angajatilor despre locul care ar putea provoca o cadere. Postati indicatoare in spatii precum scari, pardoseli neuniforme si pardoseli alunecoase.

Pentru servicii complete de protectie a muncii CONTACTEAZA-NE!

Distribuie:

Comments are closed.