Taxele pe locuinte cresc in 2016 conform codului fiscal si de 20!

Taxele pe locuinte cresc in 2016 conform codului fiscal si de 20!

Cat este impozitul datorat catre primarie pentru un apartament detinut ca persoana fizica in anul 2016?
Care este impozitul daca intr-un apartament detin sediu social pentru o firma micro sau pentru un PFA ?
In 2015 impozitul pe un apartament detinut de o persoana fizica este de 0,1% la valoarea cladirii. (Detalii legate de cum se calculeaza valoarea impozabila a unei cladiri urmariti Art. 251 din Codul fiscal, unde se explica care este valoarea unei constructii raportandu-ne la un metru patrat, valoare determinata in functie de mai multi factori: existenta unei instalatii de incalzire, apa si canalizare, compozitia materialelor de constructii folosite, pornind de la materiale simple de constructii pana la materiale traditionale si rangul localitatii).

In 2016 taxele datorate primariei au 3 modificari, la art. 457 din Codul fiscal adoptat de Parlament insa retrimis spre analiza de catre Presedinte:

a) pentru locuinte de persoane fizice impozitarea este diferentiata intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate. Adica familiile care nu au acasa sedii de firme sau sedii de PFA, platesc maxim dublu  impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior. Atentie: Valoarea impozabila calculata la metru patrat se dimnueaza in functie de vechimea locuintei

c) in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere si un impozit de 13 ori mai mare.
Cresterea impozitului de numai 13 ori, cand apartamentul are destintie economica, este conditionata de o reevaluare in ultimii 5 ani. Daca nu s-a facut acesta reevaluare in ultimii 5 ani, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabila calculata prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila stabilita direct din lege.
Deci impozitele pot creste si de 20 de ori fata de 2015, situatie rezultata din aplicarea art. 457 coroborat cu art. 458 alin. (4) din proiectul de Cod fiscal.

Ce se intampla daca numai o camera este sediul de firma, PFA, profesii independente?

In situatia descrisa, cand apartamentul este folosit atat in activitati economice cat si ca spatiu de locuit, impozitarea se realizeaza diferentia, in regim mixt, avandu-se in vedere cat din aceasta suprafata este destinata activitatii economice si cat din suprafata apartamentului este detinata locuintei.

Taxele pe locuinte cresc in 2016 conform codului fiscal pentru fiecare camera aplicandu-se doar daca firma sau PFA-ul isi desfasoara activitatea in incinta. Cum demonstram ca ne desfasuram activitatea intr-un sediu social? Folosim declaratii de la vecini? Sunt cazuri in care PFA-urile sau firmele isi desfasoara activitatea la sediul tertilor (activitati de protectia muncii, curatenie la domiciliu, lawyer in house, etc).

Cum facem dovada ca nu lucram in acest spatiu?

Conform art. 159 alin. (3) lit. b) din proiectul de Cod fiscal, se considera de catre lege ca va desfasuati activitatea intr-un sediu social daca cheltuielile cu intretinerea respectivei locatii sunt decontate de respectiva societate sau PFA.

Aceasta relaxare fiscala este de fapt o noua forma de jefuire a omului de rand, pentru casa platim „doar” dublu! Ganditi-va ca pentru un birou de copiat acte, vei plati de 20 de ori mai mult !!!!

Ce se urmareste de fapt ? Oamenii vor ramane fara alternative, insa romani fiind, stim ca mamaliga nu explodeaza.
Guvernul actual (impreuna cu asa chemata „opozitie”) este pe punctul sa ne puna pielea in bat, iar noi ii lasam.

O firma la inceput de drum achita un impozit de 500 EURO/an la un apartament care valoreaza 50.000 EURO daca se aplica 1% impozit. Firmele mari oricum nu isi desfasoara activitatea in apartamente si practic tot in aia mici se loveste si le ingreuneaza drumul antreprenoriatului inca din start. Nu se doreste promovarea afacerilor.

Distribuie:

Comments are closed.